Ekonomi

Küresel iflaslar bu yıl yüzde 21 artacak

Ticari alacak sigortası alanında faaliyet gösteren Allianz Trade’in Küresel İflas Raporu yayınlandı.

Buna göre dünya çapında iflaslar 2023’te yüzde 21, 2024’te yüzde 4 artacak.

Rapor, Allianz Trade Küresel İflas Endeksi’nin önümüzdeki birkaç yıl boyunca yükselmeye devam edeceğini belirtiyor.

Allianz Trade’in 2023 için iflas seviyelerini analiz ettiği ülkelerin yarısında ve 2024 için beşte üçünde salgın öncesi rakamların aşılması muhtemel görünüyor. Avrupa’da iflaslar yılda yüzde 41 artarak 59 bine yükseldi. 2023’te İngiltere’de yüzde 16 artışla 28 bin 500, Almanya’da yüzde 22 artışla 17 bin 800 ve İtalya’da yüzde 24 artışla. 8 bin 900’e ulaşması bekleniyor. ABD’de, sıkılaşan kredi koşulları ve önemli ölçüde ekonomik yavaşlama sonucunda 2023’te iflasların yüzde 49 artması bekleniyor.

Büyük ölçekli iflaslar artmaya devam ediyor

Rapora göre iflasların çoğunluğu küçük ve orta ölçekli işletmeler olsa da, eğilim yavaş yavaş büyük şirketlere de yayılmaya başlıyor. Bu domino etkisi riski yaratır.

Küresel düzeyde, büyük iflasların sayısı 2022’nin son çeyreğinde pandemi öncesi seviyelerin biraz üzerinde 88’e ulaştı.

2023 yılında küresel büyümenin yüzde 2,2 oranında yavaşlamasının beklendiğinin de belirtildiği raporda, 2024 yılında ölçülü bir toparlanma olacağı öngörülüyor. . altındaDüşük büyümeye ek olarak, kârlılık üzerindeki artan baskı, nakit tamponlarının zayıflaması ve daha sıkı finansman koşulları iflasların yeniden artmasına neden olabilir.

En çok inşaat, perakende ve hizmet sektörleri etkilendi

Allianz Trade Iflas Araştırmaları Baş Analisti Maxime Lemerle, iflaslarda domino etkisine dikkat çekerek şu değerlendirmede bulundu:

“Geliri 50 milyon avrodan fazla olan şirketler için iflas sayısı şu anda pandemi öncesi seviyelerin biraz üzerinde. İnşaat, perakende ve hizmetler en çok etkilenenlerdir. Düşük büyüme, kârlılık üzerindeki baskı ve sıkı finansman koşulları, en savunmasız şirketlerin dayanıklılığını test ediyor. Bu firmalar, fiyat odaklı ve faiz artışlarının maliyetine en çok maruz kalan dokuma, hizmet, perakende, ulaştırma, inşaat ve katı tüketim sektörlerinin fiyatlama gücünün en az olduğu branşlar arasında yer alıyor.”

Öte yandan, son dönemde Avrupa ve ABD’de bankacılık şubesinde yaşanan türbülansın, olası bir likidite krizinin iflaslar üzerinde nasıl bir etkisi olabileceği sorusunu akıllara getirdiğini belirten Maxime Lemerle, şöyle konuştu: ABD ve Batı Avrupa’daki iflasların sayısı yıllar içinde ve 2024’te sırasıyla 21.600 ve 99.900 artabilir. 2023 ve 2024’te bire bir bölgelerde sırasıyla 12.900 ve 95.300 ek iflas. Kredilerin dondurulup yeni kredi verilmediği bir durumda ABD ve Avrupa’da sırasıyla 10 bin 700 ve 46 bin 300 iflas sayısı artacak.”

gordeshaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu